BeatMarketTalán a Céllövöldét (eléggé el nem ítélhető módon) ritkán olvasók is észrevették, hogy néhány hónapja a megszokottak mellett egy zöldes színű “widgettel”, vagyis oldaldobozzal bővült a baloldali menü. Heti Fav a lejátszó címe, ami némileg félrevezető, mert nem hetente helyezek új trekket belé, hanem éppen, amikor eszembe jut. De tényleg az aktuális favorit szólal meg, ha rákattint valaki. Volt már Jean Grae, akadt Lootpack, Madlib, Wildchild, no meg Q-Tip.

Hazai hiphop trekk eddig nem szerepelt a listán. Ezentúl fog. Reményeim szerint szinte csak magyar (vagy legalábbis magyar vonatkozású) dalok lesznek hallhatók a kis zöld dobozból, ami persze nem jelenti, hogy elvétve ne szólalna meg valami teljességgel angol, szuahéli, szerb vagy albán, de az alapértelmezett célkitűzés mégiscsak a hazai motyók… népszerűsítése?

Nem feltétlenül, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a Heti Fav boxból szóló dalok az adott előadó MySpace-profilján már hallhatók egy ideje, sőt adott esetben naponta több százas lejátszásnak örvendenek. Ezek a számok különböző oldalakról sokszor néhány kattintással le is tölthetők. A Céllövöldéről sosem. Legfeljebb, ha.

Akkor? Azon túl, hogy szerkesztgetés közben a blogger ne zeneszámok keresgetésével foglalkozzon, és kéznél legyen egy – egyelőre rövid, idővel nyilván jókorára bővülő – bármikor hallgatható pléjliszt, az olykori olvasó komfortérzetét is növelni szeretné a Heti Fav. Így nem csak a cikkekből derül ki, mi a helyzet a Céllövölde háza táján, hanem ennek némi lábdob-pergő-rap aláfestéssel dúsított esszenciáját is kaphatja, aki idelátogat. Lölkiállapot, na.

Az első ilyen magyar trekk Essemm Gengszter című száma – ami nem feltétlenül jelenti, hogy valamiféle “gambino hangulatban” telnének a hetek errefelé. (A lejátszóban hallható verzió alapját RedOne készítette, de a BM-közeli Cheat oldalán jelenleg hallható egy sötétebb hangulatú remix is. Apdét: időközben Illegalvoice műhelyéből is kikerült egy értelmezés, ide kattintva hallgatható.) Ez a párperc egyszerűen csak: jó. Az Essemm nevű kapuvári MC (és producer) egyébként a BeatMarket és a Majmok Bolygója nevű hiphop csoportosulások tagja, a mai magyar fiatal undeground egyik legjobb flow-val megáldott, legnyersebb és verbálisan legerőszakosabb rímköpője. Nem azt az enervált, picsogós szart viszi, amit sokan a magyar hiphop újabb csúcsteljesítményének tekintenek, hanem a legújabb generáció kemény sztrítnaulidzs-vonalát. Amit én az elcseszett, jófejkedő, sunyi “klasszikus magyar hiphop-hagyomány” üdvözlendő szemen köpésének vélek. Itt a ’88!

Reklámok