Tokió, 2008. október 14., kedd (MTI) Rongálás vádjával vett őrizetbe egy fiatal magyar férfit a japán rendőrség. A hatóság azzal gyanúsítja a 25 éves magyar állampolgárt, hogy egy 16 méteres graffitit fújt egy metrókocsi oldalára  szeptember 4-én Oszakában a város által üzemeltetett  Midoszudzsi-metróvonal Sin Oszaka (Új Oszaka) állomásán lévő  kocsiszínben.

A letartóztatás október 11-én történt, és olyan rendkívüli  eseménynek számít Japánban, hogy az ország vezetői lapjai (az  Aszahi, Mainicsi, Jomiuri Simbun) számoltak be róla. A rendőrség őrizetbe vett egy 26 éves szlovák állampolgárt is,  és rajtuk kívül még egy kelet-európai férfit is kihallgattak. A  rendőrség feltételezi, hogy más prefektúrákban is graffitikat fújtak  vasúti kocsikra. Japánban gyakran az elővárosi vonatok a városba  érve metróként funkcionálnak.

A hírek szerint hasonló jellegű graffitik tűntek fel  metrókocsikon szeptember eleje óta több prefektúrában. A három férfi  szeptember 2-án érkezett Japánba és október 13-án az Öszakai-öbölben  található Kanszai repülőtérről hagyták volna el az országot. Oszakai  szállásukon mintegy harminc flakon szórófejes dobozt és külföldi  graffitis szaklapokat találtak.

A Mainicsi Simbun tokiói lap és a Dzsidzsi hírügynökség  internetes oldala már korábban cikkezett arról, hogy szeptember 9-én  latinbetűs graffitit találtak az Oszakától pár órányi vonatútra lévő  Nagojában két metrókocsin, október 4-én pedig egy másik oszakai  metrószerelvény két kocsiján is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy  ezeknek köze van-e a legújabb hírekben említett graffitikhoz.

A falfirkák – és különösen a nagy méretű graffitik –  meglehetősen ritkák Japánban. A metróvonalakat és az elővárosi  vasutakat üzemeltető cégek nemcsak a járatok pontosságára, de a  tisztaságukra is kínosan ügyelnek, és az állomásokon több helyen is  vannak kamerák.    (Király Attila – MTI)

Céllövölde-komment: ha a kiskörúton felbukkanna pár japán írásjelekből álló bombing, hány évig tartana a nyomozás? Ebből is látszik, hogy a közvélekedéssel ellentétben mégsem olyan rossz hely ez. (A fenti, fakkos kép csak illusztráció, de japán. A másik viszont…)

Reklámok